MENI ZAPRI

Re—Cap—2019

RE—CAP—2019—Če bi morala leto 2019 opisati z eno besedo, je to šamar. Klofuta, pleska, zaušnica, kakorkoli že. Udarec v vse kar sem, kar počnem, kar si želim. Četudi je bilo leto ena velika brca pod rebra, sem želela iz vsake situacije potegnit sok nove lekcije. Aveš, zavestno predelat, prejokat, če je treba in kar se da brez nalepk dobro-slabo ocenit nastalo situacijo in it naprej. Kar je seveda velik izziv, da ne bo pomote. Ampak je eden tistih izzivov za katere veš, da te nagradijo na dolgi rok. Torej,- šamar iz vseh strani, pa kljub temu čudovit zaključek.

yume

JANUAR New Year New Pirate Piška — Lanskega januarja sem se zbudila zelo motivirana. Z idejami in željami, ves spekter nemirnega pričakovanja novega sem pokrila še preden se je novo leto uradno začelo. Bila sem pripravljena. V obdobju krajše trimesečne pavze sem se spočila in za zaprtimi vrati načrtovala novo poglavje. Začutila sem potrebo po spremembi in šla s to mislijo novim zmagam naproti.

V začetku leta je nastal tudi raztresen zapis z naslovom Yume. Če te zanima kaj to sploh pomeni ter zakaj je ta zapis nastal, te odkritje tančice skrivnosti čaka samo en klik stran. Na tem mestu te lahko updejtam, da kolekcija iz dneva v dan dobiva širšo pomensko ter vizualno podobo. Tresem se od pričakovanja trenutka, ko bo ideja zapustila mesto skice na papirju in oživela na.. ufff,… ta zgodba bo velika.

Japan forever.

ment_cover

FEBRUAR Appointment #3 — MUSIC POSTER EXHIBITION je bila na ogled v galeriji DobraVaga, plakati v formatu LP plošče pa so bili v času festivala MENT Ljubljana razstavljeni tudi v zgornjem preddverju Kino Šiška. Tudi moj #PiratePiska. Tretja edicija prodajno-razstavnega projekta glasbenih plakatov je tokrat od eno streho festivala združil glasbene ustvarjalce in vizualne umetnike slovenskega in mednarodnega prostora.

Hvala MENT Ljubljana in ekipa DobreVage!

7let_cover

FEBRUAR Kaj sem se naučila v preteklih 7 letih?Zapis se prične precej epsko, ampak tako kot sem že napisala,- resnica ni daleč od tega. V sedmih letih sem se naučila marsikatere modrosti in nekega februarskega dne sem jih delila tudi s tabo. Spodaj kratek povzetek, s klikom na link pa lahko skočiš v morje mojih misli.

#1 LOV ZA SANJAMI JE TRNOVA POT
#2
ZAUPAJ VASE
#3 NE ZAUPAJ VSEM IN VSAKOMUR
#4
ZA SVOJ USPEH SEM ODGOVORNA LE JAZ
#5
NAUČI SE REČI NE
#6
SKRBNO IZBIRAJ LJUDI, KI VSTOPAJO V TVOJ SVET
#7
ZEN JE VSE ČESAR SI ŽELIM

GG_drugic_1_cover

MAREC Girls Gang, drugič — Ta gang mi je res pri srcu. Vse kar ta gang potegne za sabo. Ker to ni samo zgodba o prijateljstvu, ampak je tudi zgodba nasprotij ter kako ta nasprotja bolijo. Tudi tokrat sem pisala iskreno in kmalu se obeta še zapis Girls Gang, tretjič.

Na tem mestu si bom dovolila še kopipejst prvega odstavka, za več pa veš kaj moraš storiti

❭❭ Tokrat iskreno o tem kaj mi predstavljajo Girls Gang majice in zakaj je to več kot samo slogan, ki s pranjem vedno bolj bledi, če ga vsak dan skrbno ne negujemo. Mini manifestu, ki je nastal skupal z majicami in obstaja že od vsega začetka, tokrat sledi še drugi del, oziroma zapis misli, ki so se oblikovale tekom zadnjih let. Gremo od začetka.❬❬

Pirate Piska_pop up

APRIL Pirate Piška POP UP Shop /// — Konec aprila je padel že tretji pop up, tokrat speljan v rdeči niti novega zagona. Velik projekt velikih idej. Zdaj, ko gledam nazaj, mi za dogodkom še vedno ostaja grenak priokus. Za nešteto stvari sem hvaležna, pa vendar se ne morem znebiti tega priokusa. So stvari na katere lahko vplivam in vplivam dobro, močno in v dobri veri, ter so stvari na katere ne morem. Vem, ne smem dopuščt, da mi slednje puščajo to grenkobo, ampak mi jo in tudi s tem sem se naučila živeti. Razlogi so sedaj je skoraj pozabljeni, predelani, kmalu bo zginil tudi priokus. Definitivno to ni bil zadnji pop up in zagotovo bo že kmalu spet priložnost, da popravim kar bi želela speljat drugače. Vem, da bo.

Dve izmed mnogih za katere sem hvaležna,- Veganika in Bitchy Club.
Pojedli smo vse veganske dobrote in popili odlično rosé vino iz roza pločevink.

pop upstart mb_cover

MAJ Pop Upstart Pirate Piška in Špela Senica

Pop up karavana se pelje naprej.
Tokrat iz Ljubljane in Maribor.
Tokrat v sodelovanju s Špelo Senica.

Moj prvi dogodek za katerega
sem dobila razstavnino!

Mega ponosna.

JUNIJ JULIJ AVGUST — Trije meseci, ko sem Pirate Piško zares močno potisnila na stran.  Sedaj, ko gledam nazaj, mi je popolnoma jasno zakaj je do tega prišlo. Roko na srce, moralo je. Po drugi strani, uhh, vedno je druga stran, pa mi je žal, da sem tako predano svoj čas-energijo-voljo predala službi, ki se je v svoji popolni (pre)obleki kazala samo za te tri mesece. Klasika,- svoje na stran, prednost drugim. S septembrom, ali z novo sezono kot se jesenskemu mesecu tudi rado reče, pa so počasi začele padati te maske popolnosti. Takrat sem padla tudi jz. Na realna tla. Vsak padec boli, še posebej, če te najprej kopajo v soncu in te postavljajo v zgodbo z visokimi moralnimi vrednotami, potem pa zavoljo napredka poteptajo točno to zgodbo. Priznam, bolelo je. Ampak OK, očitno je bila to lekcija iz kategorijo službe-za-odrasle-ki-jih-vodijo-otroci. Kar je bilo je bilo, lekcija upoštevana, gremo naprej.

Junija sem spisala 9 /random/ dejstev o meni, Manja je na blogu gostovala z zapisom FIRE //. O juliju se je zgubila vsaka sled,
avgusta pa sem za Kat / Wild Thing | yoga with heart natiskala yoga majice. Povzetek,- Pojma nimam kam je šlo poletje. Mal slabo.

PiratePiska_neodvisni_cover

SEPTEMBERAllstarz Archive 2009  2019 —

Hvaležna, da sem bila del Allstarz Arhiva.
Tudi ponosna.

Predvsem pa vesela fotk ljudi,
ki so plakat videli na sprehodu ob Ljubljanici.

Pirate Piška v tiskani izdaji, na plakatu,
od vsega pa najraje v delavnici.

Hehe.

SmechPiratePiska_cover

SEPTEMBERSmech x Pirate Piška Nahrbtnik

Prvi nahrbtnik z vzorcem.
Prvi sitotisk v rasterski obliki.
Prvo takšno sodelovanje.

Za prvič,- Uff,
veliko sem se naučila, veliko.

Razprodano v prvih parih urah.

Fckyea.

NEWEDGE_cover

OKTOBERNew Edge 5 — Po petih letih sem se na povabilo vrnila na New Edge.
Za posebno – rojstnodnevno – številko smo z ekipo ustvarili Girls Girls Girls editorial.

f: Urška Pečnik
styling: Estera Lovrec
MUA: Nina Potočnik
pričeske: SalON/OFF
modeli: I Am All (Wo)men body positivity project /
Nicolle Taveras Garcia, Teja Vrbnjak Erbežnik, Noka Žujo, Nataša Mernik

oblačila in dodatki: Pirate Piška, Pulz Second Hand, Anselma, Lena, Fuga
posebna zahvala: Bowling Center Spider
inspo: Girls Gang by Pirate Piška

sistem_mode_cover
PiratePiska_ljfw_priprave
PiratePiska_ljfw_nahrbtniki

OKTOBERKonferenca Sistem mode / LJFW Showroom — Vem. Vem. Pričakovanja so največje zlo. V tem primeru sicer niti ni šlo toliko za pričakovanja, vendar za nek občutek kako bo vse skupaj izpadlo, pa ni. Showroom sem si predstavljala v polnem pomenu besede, pa je bil v dveh dnevih samo enkrat zares poln, čez dan pa meh. Skoraj nikogar. To me je presenetilo.

Prav posebej za showroom sem pripravila par novih samplov, napoved kaj bom delala letos. Poleg črne tokrat tudi v forest zeleni barvi in sicer dva nova nahrbtnika, dva nova ? reverzibilna nahrbtnika/torbi in prototip nove potovalne torbe. Sneakpeak 3f levo.

Toliko o prvem dnevu. Drugi dan pa je bila na sporedu Konferenca Sistem mode/ okrogla miza Znamke ulične mode. Imela sem gromozansko tremo. Javno nastopanje je pač moja največja šibka točka. Aveš tisto, ko imajo vsi tremo, potem pa svoj nastop opravijo skoraj z levo roko? No, to se meni še ni zgodilo in še posebno ne na tej konferenci. Imela sem ogromen cmok v grlu, glas se mi je tresel, predstavitev sem zdrdrala kar se da hitro, povedala par neumnosti in pozabila na tiste zares pomembne. Ko gledam nazaj, ufff, res je bilo slabo. Žal mi je, da sem tako površno obdelala teme za katere se drugače tako zelo trudim.

Kakorkoli, H5 zame, da sem šla preko svojih okvirjev in lekcija za naslednjič, da se s takimi situacijami soočim na drugačen način. To pa ni bil edini moment iz katerega sem odšla z veliko lekcijo v žepu. Ena se je zgodila že dan prej. Na 101 posvetovanju. Za vse sodelujoče na konferenci/showroomu so bila organizirana specializirana (hitra) posvetovanja in tudi sama sem se udeležila parih. Največji šamar pa se je zgodil na enem izmed njih, ko mi je svetovalka tako hladno in mimobežno omenila, da ne pašem na street wear okroglo mizo in, da ne razume zakaj niso povabili koga drugega. V tistem trenutku sem si res želela, da tega ne bi slišala, ter si prizadevala, da mi to ne pride do živega. Pa mi je. Ko je bil ves ta cirkus za mano in sem lahko reflektirala za nazaj, ja, takrat mi je zlezlo pod kožo. Pa niti ne, da bi to dojela kot osebno žaljitev, bolj me je zmotilo to, da je nekdo sploh zmožen na tak način zbijat samozavest nekomu, ki se vedno paše v kategorijo mladih oblikovalcov.

Mislim, srsly, res ne bi šlo v nekoliko bolj pozitivni in vzpodbudni maniri? Konstruktivne kritike so vedno dobrodošle, vedno!, ampak tole je bil pa samo en velik mindblow.

Četudi je to ena stvar, ki jo mogoče še nekaj časa ne bom pozabila, je na drugi stvari še ena, ki jo verjetno tudi še nekaj časa ne bom. Kontemplacija vseh dogodkov, ki so se zvrstili v dveh intenzivnih dnevih, je rodila idejo za Yo! Keep It Real Season ll.

Idejo, da sploh nadaljujem s tem projektom, da postane triptih, da bo rdeča nit Season ll  fashion / small brands / street wear. Ja, iz parih slabih izkušenj je bil spočet projekt o katerem si lahko več prebereš ko razmišljam o mesecu decembru. Vmes pa sem skočila še na koncert v Luxemburg. Tudi o tem si lahko prebereš spodaj.

3f levo: Urška Pečnik

Bjork_cover

NOVEMBERBjörk — Ta zapis in vizualna poslastica na prvo žogo nimata nič s Pirate Piško, a hkrati vse. En dan po svojem rojstnem dnevu sem imela lani priložnost v živo slišat in od blizu videt svojo največjo inspiracija. Če sem imela problem iz sebe iztisnit besede, ki bi orisale ta dogodek že ko sem pisala primarni zapis, uff, naj priznam, da sedaj ni nič drugače. Še vedno se tresem od slišanega in videnega in verjetno bo tako ostalo za zmeri. Za vsaj kanček vzdušja skoči na objavo, kjer sem polinkala vse komade koncertne plaliste. Joooj kakšna ljubav, no.

YO!_PiratePiska_cover

DECEMBERYo! Keep It Real Season ll — Tukaj se ljubav nadaljuje. Vem, da ne bi smela favorizirat, ampak uff, to je bil do sedaj definitivno moj najljubši projekt. Vsi ti občutki, ta skladnost ekipe in sodelujočih, vse to je so bilo zame prvič. Najboljša ekipa, ožja in širša, vsi sodelujoči, ena sama harmonija in medsebojna pozitivna energija. Spet, definitivno prvič. Na tem mestu še enkrat hvala vsem, ki so/ste bili zraven, brez vas ne bi bilo y od yo.

Za konec še en kratek uvid iz zaodrja,- Edini možni datum za fotkanje je bila sobota 7.dec, s tem, da je šla 1. fotka 14-dnevne kampanije ven v ponedeljek 9.dec. V sredo 11. smo naknadno pofotkali še 2 sodelujoča, še isti dan je bila objavljena fotka 1 izmed njiju. Tukaj gre poklon in največja hvala fotografinji Luciji, ki, ne samo, da je dostavila hude fotke, dostavila jih je v dogovorjenem roku. To je bilo ključno, saj sem jih morala pred objavo vse še naknadno odbelat v cgp letošnje sezone. Tako, da,- Hvala Luci <3 Izjemen hvalospev za držanje obljube, brez tega bi šel ves splaniran timelajn po gobe. Zmaga. RIP 2019 GO 2020.

Share your thoughts