MENI ZAPRI

ALLSTARZ ARCHIVE 2009 – 2019 (2019)

Bienale neodvisnih je izdal novo publikacijo Allstars Arhiv, ki prikazuje pregled umetniške poti več kot sedemdesetih avtorjev Bienala neodvisnih v zadnjih 10 letih. Več kot 300- stranska publikacija v vizualnem pregledu njihovih ključnih del predstavlja zanimiv opus njihove umetniške poti. Publikacija je pomemben arhiv avtorjev pretežno mlajših generacij, katerih večmedijskost ter delo v prostorih med oblikovanjem, umetnostjo in ilustracijo sta pozitiven prispevek k razvoju sodobne slovenske vizualne scene.

Predstavitev knjige je popestrila tudi Allstars ulična razstava izbranih del publikacije na Krakovskem nasipu.

f: Klara

APPOINTMENT #3_______MUSIC POSTER EXHIBITION (DobraVaga in Kino Šiška, Ljubljana, 2019, skupinska razstava)

AppointMENT razstava se je najprej zgodila v galeriji DobraVaga, plakati v formatu LP plošče pa so bili v času festivala MENT Ljubljana razstavljeni tudi v zgornjem preddverju Kino Šiška. Tudi moj.

Prvi mesec novega leta je prinesel že tretjo edicijo prodajno-razstavnega projekta glasbenih plakatov appointMENT, ki v sklopu festivala združil glasbene ustvarjalce in vizualne umetnike ter umetnice slovenskega in mednarodnega prostora.

Plakati v 22 izvodih so bli naprodaj v DobriVagi, oštevilčeni in opremljeni z žigom.
Kuratorki: Dora Trček in Lara Mejač, Organizacija: DobraVaga | MENT Ljubljana | Kino Šišk

EMBRYO (Layerjeva hiša, Kranj, 2017, samostojna razstava)

/Platonik/ je zbirka 5 ilustracij za katere sem inspiracijo našla v 5 geometrijskih (platonskih) telesih. EMBRYO pa je ena izmed izpeljank omenjenih ilustracij. Ime razstave je sestavljanka besede Embroidery, kar pomeni vezenje, hkrati pa beseda Embryo lepo zaobjame tudi dejstvo, da sem za kolekcijo, ki sem jo predstavila na razstavi, prvič uporabila novo tehniko, in sicer kombinacijo vezenja s sitotiskom. Dela sem se lotila strukturirano in strogo, a si hkrati pustila dovolj svobode za eksperimentiranje.

Za razstavo sem poleg treh EMBRYO sitotiskanih puloverjev v kombinaciji z vezenino in petih printov, natiskala še dve roza dolgrokav majici. Eno z vžigalico in drugo s škorpijonom. Kar ni vidno na fotkah, je detajl iz sprednje strani puloverjev in majic. Prvi so imeli na desni strani napis PLATONIK in drugi na levi strani napis lovers. Aveš, ker na levi je srce.

P.S. Vse tri puloverje so mi manj kot mesec dni po razstavi ukradli. Pač, lajf. Zdej sem ok.

f: Tjaša Piška

VI. BIENALE NEODVISNIH (Kino Šiška in DobraVaga, Ljubljana, 2017, skupinska razstava)

Avtorji: Evgen Čopi Gorišek, Gašper Kunšič, Helena Tahir, Orel Irena, Ivana Bajec, Jan Pogorelec, Luka Šeme, Martin Mejak x Nez Pez, Matevž Sterle, Meta Šolar, Milica Golubović, Nataša Sersen Popovic, Nevena Aleksovski, Rok Kleva Ivančić, Simon Kocjančič, Sretan Bor, Stipan Tadic, Tinka Leskovsek, Pirate Piška, Katarina Goltez

//Bienale iz edicije v edicijo predstavlja svežo mešanico avtorjev specifičnih estetskih in vsebinskih nabojev in ostaja predvsem poklon avtorjem, ki jih kljub težkim pogojem dela na področju kulture in vizualnih praks žene naprej navdušenje, radovednost, domišljija, svežina, avtorska svoboda in neodvisnost kot bistven pogoj njihove ustvarjalnosti in življenjskega stila.

Posebnost Bienala neodvisne ilustracije je v tem, da avtorji dedujejo selektorstvo, pri čemer lahko vsak od njih čez dve leti povabi novega avtorja po lastni izbiri, na ta način kvaliteto produkcije samostojno sooblikuje neodvisna ilustracijska stroka, torej avtorji sami.//

Za Bienale neodvisnih sem natiskala 5 sitotisk plakatov v dveh barvah, inspiracijo pa sem črpala iz /Platonika/. Naredila sem rekonstrukcijo že obstoječega. Izluščila kar se mi je zdelo pomembno, opustila, kar sem želela, da gre v pozabo in dodala, kar mi je ležalo na duši. Tako so nastali novi sitotisk printi.

f: Kino Šiška, DobraVaga, Bienale Neodv. Ilustracije, Tjaša Piška

(ENTER) FUN (Mladinski Center Litija, 2015, samostojna razstava)

(ENTER) FUN je nadaljevanje kolekcije ENTER THE VOID. Obe kolekciji pripovedujeta zgodbo o človeku, živali, njunem življenju in minljivosti, slednja pa te vabi, da se z njima sprehodiš skozi poligon zabave ter da skupaj poiščete nove odgovore na ista vprašanja. Tokrat v barvah.

f: Tjaša Piška

PREDSTAVI SE: Pirate Piška / ENTER THE VOID
(Centralna postaja, Ljubljana, 2015, samostojna razstava)

ENTER THE VOID je kolekcija 3 puloverjev in 2 printov, ki skupaj pripovedujejo zgodbo o človeku, živali, njunem življenju in minljivosti. Puloverji govorijo skozi tehniko ročnega sitotiska, printi pa skozi preprosto ilustracijo. Vsak kos je zgovoren sam zase, skupaj pa delujejo kot celota, ki postavljajo nova vprašanja in dajejo nove odgovore. Tako kot življenje. Fak.

Tehnične in nepoetične lastnosti kolekcije: vsi 3 puloverji so različnih krojev; 1 daljši, klasičen kroj z dolgimi rokavi, 1 crop top in 1 s kratkimi rokavi. Vsi 3 puloverji imajo na hrbtni strani odtisnjen motiv s tehniko ročnega sitotiska. V tej tehniki sta odtisnjeni tudi 2 ilustraciji, ki dopolnjujeta puloverje. Del zgodbe sta tudi mačji/podganji harness in tetrapak mleka. Lahko za mačko, lahko od Marije.

Kolekcija je bila narejena posebej za razstavo in ni bila prodajna.

poster, f: DOUM

Little Dude Mission 3 (London, 2015, skupinska razstava in predstavitev knjige)
Little Dude Mission 2 (Berlin, 2014, skupinska razstava in predstavitev knjige)

Little Dude je dobrodelni projekt, ki k sodelovanju povabi umetnike iz vsega sveta. Ti po enaki predlogi ustvarijo vsak svojega Little Duda, omejitev pri izdelavi ni.

Vsi izdelki so predstavljeni v knjigi, skupaj z njihovimi individualnimi zgodbami, ki jih napišejo njihovi ljubeči starši. Moj Little Dude po imenu Jack Jr. (2015) se spogleduje tudi na naslovki. Sledi velika razstava in nato dražba. Izkupiček gre za izbrane dobrodelne ustanove. Na ta način vseh 100 kreacij po malem pomaga izboljšati svet.

f: Tjaša Piška

DOUM: Labirint (Konzorcij, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2014, skupinska razstava)

POIII, 1/3 Pirate Piška nahrbtnikov, je 1 teden gostoval na skupinski razstavi Labirint v Knjigarni Konzorcij, ki jo je pripravilo Društvo mladih oblikovalcev in umetnikov DOUM.

plakat, f: DOUM

DOUM: Proces (Centralna postaja, Ljubljana, 2014, skupinska razstava)

Vabilo na razstavo je prišlo skoraj istočasno kot Ghostwood (Fox Wolf Bear) kolekcija sitotiskanih majic in naslov razstave DOUM: Proces je neverjetno sovpadal z blogpost zapisom Ghostwood: Za zaveso, v katerem sem pisala o samem ustvarjanju omenjene kolekcije.
V tistem trenutku sem si želela točno to: Pokazati svetu vpogled v stvari, ki jih delam! Upam, da je kdo od mimoidočih prebral tablice, ki sem jih prilepila na vsak izdelek posebej, ker je na vseh pisalo handmade ali ročno izdelano ali ročno izvezeno ali ročno poslikano, ali… v glavnem, kakorkoli ročno.

Moj koncept je bil predstaviti celotno Ghostwood kolekcijo, od skic, ilustracij, majic, printov in nalepk pa vse do novih izdelkov. Posebej za razstavo sem ročno izvezla pulover ter poslikala tri mini rolke. Z živalmi, seveda.

plakat: DOUM
f: Tjaša Piška

DOUM: Preobrazba (Centralna postaja, Ljubljana, 2014, skupinska razstava)

DOUM: Preobrazba ali prva predstavitev Pirate Piška izdelkov! Za skupinsko razstavo sem zbrala skupaj nekaj svojih starejših izdelkov, kot na primer pirate rolko in nekaj nahrbtnikov, ter posebej za ta dogodek tudi nekaj novih. Prve ne pozabiš nikoli.

plakat: DOUM
f: Tjaša Piška