MENI ZAPRI

Girls Gang zgodba ni nova. Niti ni moja. Začetki segajo globoko v zgodovino in čisto primerno bi bilo reči, da izhajajo iz primarnih občutkov, ki so podobni tvojim in mojim, tukaj in zdaj. Časi so drugi, potreba po slišanosti, sprejetosti in povezovanju pa ostaja enaka.

Meni najbližja je tista, ki je povezana s punkom in tisto surovo močjo, ki jo s tem žanrom radi povezujemo. Tam smo se srečale, jaz ter vse riot bejbe, mo(go)čne stripovske junakinje ter glasbenice s katerimi sem odraščala.

Pst! Če se ti v tem trenutku v mislih ali na ustih že poje kakšnem komad ali pa, če ne veš o katerih bendih govorim, je sedaj več kot primeren trenutek, da odklikaš na Girls Gang Playlisto in zaplešeš zraven.

Ob tej priložnosti bi s tabo rada delila svoj košček zgodbe in te najprej odpeljala na sprehod v leto 2014, ko sem natiskala prve Girls Gang Forever majice kot poklon ženskam, ki so mi bile inspiracija v najstniških letih. Par let po nastanku prvih majic pa sem začutila, da so te majice nekaj kar mora postati del redne ponudbe, na voljo po pravični ceni ter forever fair wear. Tako se je začelo.

Ko sem razmišljala, da kolekcija postane stalnica v Pirate Piška ponudbi, sem okrog sebe opazila veliko izdelkov z girl power citati, ki jih na trgovske police postavljajo pretežno blagovne znamke hitre mode in moram priznati, da me je to močno zbodlo. Močno. Težko verjamem sloganom, ki prihajajo s strani velikih korporacij in so samo prehoden trend, ki mine z naslednjim letnim časom. Poleg tega se je potrebno vprašati ali so slogani na fast fashion majicah sploh usklajeni z resničnimi feminističnimi vrednotami? Delavke_ci so po večini podplačane_i in pogoji v tovarnah nehumani, ves sistem temelji na izkoriščanju delavk_cev, ki so povečini prav ženske.

Več o tematiki izkoriščanja delovne sile v modni industriji ter zakaj je tako zelo pomembno, da imajo naša oblačila Fair Wear certifikat, si lahko prebereš tudi v blog zapisu Fair Wear | Piše: Mateja Kordič.

S kolekcijo sem, tako osebno kot preko blagovne znamke, rasla, organsko razvijala, zavestno dopolnjevala ter sprejemala odločitve pod visokimi etičnimi standardi. Po vseh naporih, ki niso čisto nič neobičajnega za mikro podjetja, sem leta 2021 le uspela izpolnit tudi svojo največjo željo ter z Girls Gang Forever kolekcijo v popolnosti preit na majice iz organski bombaž. To štejem kot večji premik, ki me navdaja z občutki neizmerne sreče ter upanja, da je vse mogoče.

Do Pirate Piška Girls Gang Forever kolekcije čutim izjemno navezanost, saj je narejena iskreno ter iz srca. Majice so del Fair Wear fundacije ter izdelane iz organskega bombaža, vsaka pa ročno potiskana z opevanim motivom, ki je tekom let postal obvezen kos garderobe vseh, ki izžarevajo samozavest in neustrašnost, ter kar je najbolj pomembno, pozitivno vplivajo na girls gang skupnost. Ne glede na spol, spolno identiteto ali spolno usmerjenost.

Letos, v brbotajoči in ustvarjalni energiji leta 2023, pa vem in čutim, da moram Girls Gang Forever kolekcijo spet nagraditi! Želim si širšega zavedanja, da majice nikoli niso naslavljale samo punce in ženske, ampak vse podpornice_ke ženskih pravic, raznolikih družbenih manjšin ter meni ljube LGBTIQ+ skupnosti.

Čutim, da sta empatija do sočloveka in družbena angažiranost nekaj s čimer lahko kot oblikovalka in sitotiskarka prispevam k opolnomočenju Girls Gang in LGBTIQ+ skupnosti.

V namen povezovanja in opolnomočenja predstavljam
Yo 2 Solidarity Gang Forever platformo

Temelj platforme, kot seveda tudi kolekcije, stoji v preprosti želji, da se povežemo. Delimo zgodbe. Spoznavamo druga drugo in drug drugega. S povezovanjem tako gradimo obliko skupnostnega upora proti vsem oblikam nadzora, ki imajo v današnjem svetu nad nami vedno več in več moči.

Koga platforma naslavlja? Feministe_ke, anti-kapitaliste_ke, prekarne delavke_ce, trans ženske, kvir skupnost, umetnice_ke, spolne delavke_ce, osebe, ki jih družba potiska na rob ali pa se same_i rade_i tja umestijo. Kjer je več svobode in manj omejitev.

Več o tem zakaj feminizem in zakaj to ni grda beseda, lahko prebereš v blog zapisu Zakaj feminizem? | Piše: Ženozlom.

Moja velika želja je ustvariti Yo 2 Solidarity Gang Forever platformo s fotografijami pogumnih in svobodomiselnih posameznic_kov z vsega sveta, ki s svojo osebno zgodbo navdihujejo druge!

Na tem mestu vabim tudi tebe, da se aktivno vključiš in prispevaš svoje fotografije. Vse prejete bodo naložene na spletno stran ter naključno tudi na instagram, moj mega master plan pa je oblikovati Yo 2 Solidarity Gang Forever fanzine <3

Veselim se tvojih fotk, prispevkov in misli ter jih že nestrpno pričakujem na hello@piratepiska.com.

Girls Gang manifest 2.0 & Yo 2 Solidarity Gang Forever poziv je bil napisan v sodelovanju
z Linnom Julianom Koletnikom, TransAkcija in Amnesty International, hvala Linn <3

Vsi blog zapisi na temo Girls Gang so zbrani na tej povezavi.

Z ljubeznijo,

Tjaša
Piška