MENI ZAPRI

Girls Gang, petič

O Girls Gang sedaj pišem že petič. Vsakokrat iz različnih zornih kotov o zakaj–kako–čemu in tako naprej. Letos mineva 7–let odkar sem natiskala prvo majico, zato se nekoliko nostalgično obračam tudi v preteklost. Sicer nerada gledam nazaj, ampak v tem primeru je težko spregledati kaj vse smo zgradili. Od zelo rookie začetkov pa do trenutka, ko sem uspela uresničiti največjo željo, ki sem jo gojila do omenjene kolekcije, je bila dolga pot in več o tem v nadaljevanju, ampak nič od tega danes ne bi obstajalo, če ne bi te zgodbe gradili skupaj.

Pirate Piska_GG_cover_blog

Hvala vsem in vsakemu posebej! Na tem mestu naj izpostavim še čudovite zapise, ki so jih prispevale različne punce o tem kaj jim predstavlja ta skupnost. Vsaka je iz svoje perspektive napisala post, ki ga najdeš pod zavihkom Girls Gang.

Prvi zapis je bil zelo skromen in to daljnega leta 2014. Začel se je z komadom Rebel Girl od Bikini Kill, ki je tudi glavna inspiracija za nastanek majic, ter nadaljeval še s par rebel fotkami. S fračami. C’mon! S fračami! Ročno izrezanimi in pošmerglanimi ter posprejanimi z neon pink sprejem. Uff, ob pink me kar strese, ampak tudi to je del Pirate Piške zgodovine. Pink–Love–Hate–Relationship.

Kot rečeno, besedno je bil zapis precej skop, saj še nisem bila readi, da vse svoje (za)misli kar tako vržem na pla(t)no, pa kljub temu pospremljen s fotkami, ki več kot glasno govorijo o tem, da dejansko imam nekaj za povedati, vendar potrebujem še nekaj časa, da se opogumim. Torej, vse ob svojem času, pa naj se to sliši še tako oguljeno.

Drugič, no drugič, sem bila že bolj gostobesedna. Iskreno sem spregovorila o tem zakaj se je cena v petih letih spremenila kar dvakrat ter o tem, da tiskam izključno na Fair Wear majice, na koncu pa tudi o tem s kakšno težavo se spopadam z zavistnostjo žensk, zakaj je to toksično in zakaj v tem primeru Girls Gang majica ni za vsako punco. Namen majice je namreč pozitivno vplivati na skupnost in to je odgovornost, ki jo je treba spoštovat.

Tretjič je sledil pregled od samega začetka do leta 2020, ko sta se Girls Gang druščini že poznanih majic pridružila še dva nova motiva. Nov za kratke in nov za dolge rokave. Uff, moram priznat, da sem kar nostalgična ob prebiranju preteklih blogpost zapiskov. Tudi kolaž fotk iz Girls Gang galerije definitivno pripomore k temu, da se skoraj topim ob misli na pretekla leta. Ob vseh lepih spominih, spoznanjih in poznanstvih, ki so nastali ob teh majicah. Hvala vsem, ki ste in še boste del te zgodbe. Samo ljubav.

Aha, na tem mestu ne smem pozabit še na četrti zapis z naslovom Grl Pwr #inspo ter na Grl Pwr Playlisto. Mal inspiring, uplifting in razgrajaške muzike nikoli ne škodi.

In sedaj, o čem bom pisala petič? O tem, da sem letos (končno) uspela ustvarit kolekcijo, ki temelji izključno na organskem bombažu, mislim, da je že jasno. Da je bila želja prisotna že več let, tudi mislim, da je jasno, saj sem o tem pisala že v zadnjem #girlsgang blog zapisu. Aveš, ko pravijo, da se najpogosteje uresničijo tiste želje, ki jih zapišemo? No, to je to.

Neizmerno sem vesela, da je nova kolekcija sestavljena iz ročno tiskanih majic katerih glavne  prednosti je, poleg organskega bombaža z GOTS certifikatom, tudi to, da so del Fair Wear fundarije ter Vegan Peta Approved. Tako kot vse, starenoveprihajajoče kolekcije, tudi te majice ročno tiskam v svojem studiu, naročila zapakiram v embalažo brez plastike ter jih pospremim na pošto z željo, da vsaka izmed njih pozitivno vpliva na Girls Gang skupnost.

Pirate Piska_GG_orgbomb

Vsekakor pa je še ena želja, ki ostaja neomajna. Ponesti v svet Girls Gang sporočilnost, ki ni izključujoča, ampak povezuje in izobražuje. V svoji osnovi tako preprosta, da je skrajni čas, da posvojimo to miselnost in postanemo dovzetni za napredek, najprej sami pri sebi in nato z dobrim zgledom tudi v družbi. Mamo to. Res. Mamo.

Lahko iskreno spregovorim še o cenah? Tudi o tem bi še rada pisala, oziroma nadaljevala poglavje o cenah, ki sem ga odprla že v drugem zapisu. Kaj vse zajame cena majice, zakaj se vedno znova križam z omejenim načinom razmišljanja, da so cene “previsoke”. Ja, točno tako, previsoke v narekovajih! Saj, previsoka cena ni nič drugega kot percepcija tistega, ki jo postavlja v tak kontekst. Npr, meni ne more biti previsoka, ker vem koliko dela + stroškov za sabo potegne tak izdelek, verjamem pa, da je previsoka za nekoga, ki je vajen cen hitre mode ali si tega na tak ali drugačen način ne more privoščit. Jasno. Torej, zakaj in od kod ta strah, da je cena previsoka in, da, bohnedaj, zaradi tega tega izdelka nihče ne bo kupil?

Če to slučajne bere nekdo, ki se ukvarja s podobnim, plis, povej, kako pa se ti spopadaš s tem? Vidim, da imam težavo in se vrtim v začaranem krogu, kjer ne znam prekinit ta nezdrav odnos in strah pred postavljanjem cen, ki pa so, roko na srce, glavni vir za vse osnovne življenjske potrebščine. Preveč iskreno? Nevem. Mogoče.

Na tem mestu si bom dovolila napisat eno anekdoto, ki me še danes preganja (sedaj seveda na drugačen način, ampak definitivno je to nekaj kar še nisem spustila):

Pred parimi leti sem se namreč v precej dolgi korespondenci mejlov zagovarjala zakaj sem ceno Girls Gang majic povišala za 2(!) evra, ampak najprej še na kratko o razlogih za podražitev: Za prednaročila je veljala (stara) cena 13 evrov, ta pa je bilo potrebno prevzeti do nedelje do polnoči, saj sem s ponedeljkom ceno povišala na 15 evrov. Šlo je za avtomatiziran proces o katerem so bili vsi, ki so majico prednaročili, tudi obveščeni. Torej, kje je prišlo do problema? Eno naročilo ni bilo prevzeto do polnoči, zato je le-to šlo avtomatsko v zalogo, ki je bila v spletni trgovini na voljo po novi, torej za dva evra višji, ceni. Uff, kakšen mejl sem prejela, ko je naročnica ugotovila, da majica ni več na voljo po nižji ceni. V prvem odgovoru sem spet, kot že parkrat poprej, razložila zakaj je do tega prišlo, zelo transparentno objasnila tudi zakaj je prišlo do povišanja cene (nekaj kar res ni vsakdanja praksa). Dialog se je nadaljeval še čez par nadaljnjih mejlov, ko na eni točki nisem bila več zmožna branit podražitev za, smešno in simbolično ceno, kot sta 2 evra. Spoznanje, da si tako zelo močno želim delovati transparentno in se zato spuščam v debato, kjer opravičujem svoje delo, trud in odločitve, je bil zadosti, da sem se v zadnjem mejlu poslovila z lepimi pozdravi.

Sedaj, ko pogledam nazaj, mi je še toliko težje, ker vem kako zelo pod(!) ceno so bile na voljo prve Girls Gang majice, in to brez kakršnekoli računice ter vse za dobrobit širjenja ideje o skupnosti, hkrati pa se spuščam v debato z nekom, ki (očitno) ne ceni mojega. Mindblowing.

Danes bi to debato zaključila dosti hitreje, s težkim srcem, ker me še vedno preganja odgovornost do transparentnosti, ampak ja, zaključila bi dosti hitreje. Vem od kje prihajajo končne številke, vem kakšni so osebni  in brand stroški, vem, da ne rabim več zagovarjat nekaj kar je v svoji osnovi narejeno tako zelo skrbno in odgovorno.

Huh ja, it took me a while. OK, mislim, da je čas, da to pustim za sabo. Amen.

Čas je tudi, da se začnemo zavedati osnovnega modela postavljanja cen in kaj vse to potegne za sabo, zato si želim prikazati bolj podroben vpogled v samo delo, ki je potrebno za nastanek majice ter zakaj potem cena kar naenkrat ni “previsoka”. Torej, naslednjič pišem o tej temi. Zavedati se moramo, da četudi je majica proizvajalca hitre mode v trgovini na voljo za par evrov, je to vseeno vrednost v katero so všteti vsi možni stroški, vštet je tudi dobiček. Nerealna računica? Zelo narealna.

Kako pa ti gledaš na small brande Vs. fast fashion? Napiši mi!

Tako, misli, da sem pri koncu ter, da sem uspela prelit misli, ki so me peganjale že od samega začetka snovanja kolekcije, na virtualni papir, predno pa zaključim, naj na to mesto prilepim še povezavo za Pirate Piška Girls Gang Manifesto, v branje ali samo za osvežitev spomina, saj letos mineva že 7 let odkar sem začela z Girls Gang misijo!

Prisrčno te vabim, da prispevaš svojo Girls Gang fotografijo, da skupaj dopolnimo galerijo fotk pogumnih in svobodomiselnih posameznikov z vsega sveta!

Ni drugega za reči, kot,—
GIRLS GANG FOREVER

 

Z ljubeznijo,

Tjaša
Piška

Pirate Piska_GG_blog

!Disclaimer! To ni pridiga, še najmanj pa kakršenkoli očitek! Namen je ozavestit in odstraniti tančiče nerazumevanja, ki se porajajo ob dotičnih tematikah. Cilj ni pridigat, ampak vzpodbuditi željo, da ko le lahko, podpremo lokalna podjetja. Da so hitri modi šteti dnevi. Da sklenemo zdrav krog od proizvajalca do kupca. Po svojih najboljših močeh, nikakor pa ne za vsako ceno in z namenom, da se ujamemo v cikel pretiranega očitanja, če ne (z)moremo na vsakem koraku delovati etično. Korak za korakom in glede na to, da vseeno živimo v času, ko so sustainable alternative vedno bolj dostopne, je to le nekoliko lažje.

Share your thoughts