MENI ZAPRI

Zakaj feminizem? | Piše: Ženozlom

Kot zagrizena feministka velikokrat dobim vprašanje zakaj tako zagreto podpiram feministično gibanje. Večinoma je vprašanje mišljeno kot provokacija, redko je oseba dejansko pripravljena poslušati dejanske razloge. Kljub temu se mi zdi pomembno, da se o tem spregovori, da se ljudi pouči o neenakosti med spoloma in o tem, da feminizem ni  ‘sovraštvo do moških’, kot so prepričani nekateri.

Feminizem je gibanje katerega cilj je vzpostaviti politično, ekonomsko in socialno enakost spolov. Nekateri trdijo, da smo v zahodnem svetu vse to že dosegli, kar pa je daleč od resnice. Inštitut 8. marec, Rezistenca, Ženozlom in številni drugi poudarjajo probleme s katerimi se, zaradi svojega spola, Slovenke soočajo na vsakodnevni bazi.

Na Ženozlomu smo v zadnjem letu govorile o nešteto temah, ki potrjujejo kako močno potrebujemo feminizem tudi v današnjem času. Govorile smo o spolnosti, kontracepciji, nasilju, drugačnem obravnavanju žensk in moških v šolah ter seveda o nadlegovanju v vseh možnih oblikah. In šele ob branju zgodb, ki so jih z nami delile številne ženske, sem se zavedla kako močno sta pomembna feminizem in podpora, ki jo ženske izkazujemo ena drugi.

Pirate_Piska_Zenozlom_4

Za nadaljevanje zgodbe klikni tukaj.

Feminizem potrebujemo kljub temu, da smo morda na prvi pogled enakopravne moškim, saj je to daleč od resnice. Ženske smo večkrat kot moški žrtve ekonomskega, spolnega, psihičnega in fizičnega nasilja. Veliko žensk je ujetih v razmerjih z nasilnimi partnerji, pa vendar družba pogosto za to krivi žensko. Komentarji v stilu ‘sama si je kriva’, ‘kaj pa si izzivala’ in ‘ja pa bi bila tiho’ so prepogosti in normalizirajo to, da bi morale ženske prevzeti krivdo za nadlegovanje in nasilje nad njimi.

Feminizem potrebujemo, saj je patriarhija zgrajena tako, da v ospredje postavlja moške in kar misli, da je dobro za njih. Ženskam se že od rojstva privzgaja vlogo skrbnika, medtem ko se moških privzgaja vlogo vodje. Igrače za otroke se še vedno deli na igrače za punčke in igrače za fantke, tako da ustrezajo trenutnim spolnim vlogam in nadaljujejo patriarhistično ureditev družbe.

Feminizem potrebujemo, ker se področja na katerih dominirajo ženske (pedagogika, družboslovje…) večinoma podcenjuje, medtem ko se področja dominirana s strani moških povzdiguje. V povprečju smo ženske plačane manj kot moški, število žensk na vodilnih položajih je še vedno precej nižje od števila moških na pomembnih položajih (čeprav se je večkrat izkaže, da ženske bolje ravnajo v kriznih situacijah).

Feminizem potrebujemo, ker je v 21. stoletju v Sloveniji še vedno potrebno zagovarjati žensko pravico do splava. Ker je sprememba zakona o posilstvu na ‘samo ja pomeni ja’ povzročila debato, ki jo v razviti državi preprosto ne bi smela. Ker se študentke, ki prijavijo nadlegovanje profesorjev obtoži, da so le tega izzvale s svojim obnašanjem in oblačenjem. Ker še vedno ne moremo na ulico oblečene kot želimo, brez da bi se našel nekdo, ki misli, da je njegova pravica, da nas nadleguje.

Feminizem potrebujemo, saj boj za enakopravnost dolgujemo vsem ženskam, ki so se borile, da imamo pravico do šolanja, ki so se borile, da imamo volilno pravico in da lahko delamo. Prav tako feminizem dolgujemo vsem prihodnjim generacijam. Dolgujemo ga dekletom, ki so jih ob prijavi posilstva najprej vprašali v kaj so bile oblečene. Dolgujemo ga ženskam, ki jih je družba obtožila ‘teženja’ moškemu, ki jih je pretepel. Dolgujemo ga vsem, tako ženskam kot moškim, ki so žrtve patriarhije, toksične moškosti in mizoginije.

Feminizem nam omogoča, da se o svojih dejanjih odločamo same, brez obsojanja družbe. Kaže nam, da se lahko ženske podpiramo med seboj ne glede na svoje odločitve in ravno to je nekaj kar svet nujno potrebuje. Čeprav se stvari počasi premikajo, nas čaka še veliko dela. Samo, če se ženske med seboj spoštujemo in podpiramo, lahko spremenimo svet na bolje zase in za prihodnje generacije.

Piše: Sara, za Ženozlom

Share your thoughts