MENI ZAPRI

GIRL(S) GANG, tretjič

Girl Gang is a gang of fearless *individuals who exude self-confidence and help build their fellow sistas up, not tear them down. Vir Urban Dictionary

Po mojem mnenju najbolj korektna definicija. Če bi želela idejo/smisel Girl Ganga strnit v en stavek, je to ta stavek.
Včasih se že ponavljam, ampak nositi Girl(s) Gang majico/značko/tatu je odgovornost. Do ideje, do skupnosti.

V zadnjih nekaj letih je sicer opaziti kako grl pwr ozaveščenost narašča, povzdiguje se pozitivni duh gibanja, vendar moramo ob tem ostati kritični, radovedni ter biti prepričani s kakšno agendo se oblikujejo takšna sporočila. Tukaj imam predvsem v mislih pop kulturo in modno industrijo. Predvsem na področju samega izdelovanja oblačil bo potrebnih še veliko sprememb, da bo ta sporočilnost zaživela v polnem in čistem pomenu besede.

“Ne moremo izkoriščati žensk v eni državi, da bi jih opolnomočili v drugi” Hayat Rachi, Vir Fashion Revolution

Medtem, ko velike blagovne znamke oglašujejo kolekcije, ki so osredotočene na opolnomočenje žensk, se moramo zavedati, da je na drugi strani na milijone žensk in deklet po vsem svetu, ki v nehumanih pogojih izdelujejo večinski del naših oblačil. Ravno zato je izpostavitev problema neenakosti med spoloma v modni dobavni verigi še kako zelo pomembna, saj je več kot 80% žensk, med njimi tudi mladoletnih deklic. Vsem pa je na žalost skupno to, da večina tekstilnih delavcev dela v zelo slabih pogojih ter za majhno plačo, poleg tega se dnevno srečujejo z zlorabami in nadlegovanjem na delovnem mestu, pogostokrat so jim kršene tudi temeljne človekove pravice.

Če se ti zdi, da je bil uvod surov, mogoče celo preoster, imaš prav. Tak je bil tudi moj namen. Želela sem začeti z golimi dejstvi, ki se tičejo vseh nas. Vseh, ki živimo v privilegiranem svetu, ki se vedno dopušča izkoriščanje delavne sila zgolj in samo za dobiček. Z zavedanjem realnega stanja lahko gradimo pozitivnejšo prihodnost.

Od golih dejstev do fun fakta. Velik preskok, vem, ampak ozrimo se še k pozivnim platem te zgodbe. Zato, da se zavedamo, da obstajajo ter, da so mogoče.  Torej, fun fakt, ko sem se pred meseci vsedla za računalnik v želji, da napišem novo objavo o Girl(s) Gang majicah, sem imela v mislih, da napišem zapis o 5-letnici njihovega obstoja, da napišem kaj vse se je zgodilo v teh letih. Ok, vse lepo in prav, ampak 5-letnico sem dejansko praznovala lani, t. j. 2019, pa se tega sploh nisem zavedala. Na sveto sem bila prepričana, da letos praznujem(o). Hehe. Ok, nasmeh do ušes pa gremo dalje. Še vedno lahko proslavljam(o), če že ne ob okrogli obletnici, pa lahko en čin čin za motiv – novo Girl Gang majico.

Vse kar se dogaja z Girl(s) Gang majicami, se dogaja javno. V smislu,– podajam argumente, operiram transparentno in to predvsem zato, ker se zavedam ter zelo resno jemljem odgovornost, ki jo te majice nosijo. Ker niso samo še en poceni slogan s katerim bi želela primakniti svojih par centov k razpravi o položaju žensk.

Če te zanima kako se je vse to sploh začelo, te prisrčno vabim, da bereš naprej.

2014 Prve Girls Gang majice

Leto, ko se je vse skupaj začelo. Leto, ko sem s tem projektom začela tako romantično in tako utopično, da se še zdej ne morem načudit v kaj sem se spustila.
Tudi leto, ko sem izid majic pospremila z limited edition & handmade fračami. Se mi je zdelo, da tak gang pač potrebuje frače.

O inspiraciji sem že veliko pisala. Tko, mal za vzdušje pa priporočam v posluh še ta mixtape.

2017 Girls Gang v redni ponudbi

Času primerno sem se odločila, da so omiljene majice nekaj kar mora biti del redne ponudbe.
Kaj točno se je dogajalo omenjenega leta si lahko prebereš v zapisu z naslovom Grl pwr #inspo 5.

2017 Fair Wear majice

Istega leta sem sprejela še eno uspešno in trajno(stno) odločitev. To pomeni, da za tisk Girls Gang motiva, enako velja tudi za ostale, uporabljam izključno majice, ki so del
Fair Wear fundacije, kar pomeni, da so izdelane v kontrolirani proizvodnji, kjer se delavcem zagotavlja pravico do varne, dostojne in ustrezno plačane zaposlitve.

2017 Pirate Piška Prioriteta No.1 – Prehod na embalažo Brez nepotrebne plastike

Malo kasneje pa še drugo trajno(stno) odločitev. Prvi prehod na pakiranje brez odvečne plastike se je zgodil ravno z reprintom Girls Gang Forever majic, ki jih po pošti pošiljam
v kartonasti kuverti brez dodatne plastike. Cilj v boju za večinsko uporabo embalaže, ki ne vsebuje dodatne plastike, vse do danes ostaja Pirate Piška Prioriteta No.1.

2019 Girls Gang, drugič

Lani sem napisala nov in osvežen zapis, recimo temu kar klasičen in iskren zakaj–kako–kam.
Nekaj o transparentnosti cene ter nekaj iskrenih besed o odnosih, ki jih doživljam(o) med ženskami.

2019 Girls Girls Girls

Z New Edge smo po navdihu Girls Gang majic za posebno – rojstnodnevno – tiskano številko soustvarili editorial Girls Girls Girls.
f: Urška Pečnik / styling: Estera Lovrec / MUA: Nina Potočnik / pričeske: SalON/OFF / modeli: Nicolle, Teja, Noka, Nataša

2020 Girl Gang, nov dizajn

Letošnje leto je leto sprememb. V mojem primeru to pomeni: spremembe privat, spremembe v Pirate Piška brandu. Girls Gang majice so bile prve na seznamu stvari, ki so bile potrebne osvežitve. Bold napis je tokrat zamenjala ilustracija. Tri motive pretekle kolekcija sta zamenjala dva popolnoma nova. Cena se je zaradi količine dela in izdelave motiva za tisk nekoliko spremenila. Tako kot se spreminja stanje in narava mojega dela.


Nekaj malega o ilustraciji

Že dolgo časa sem razmišljala o novem motivu, vendar dolgo časa brez jasne vizualne slike, saj je bilo idej preveč in tema zelo obširna. Eno je napis Girls Gang, drugo je ilustracija s katero želiš zaobjeti ta pojem. Uff. Poleg tega je moj proces tak, da se mi ob eni ideji odpre na stotine drugih in potem je tega vedno več, vedno več in na koncu preveč. Včasih je to tudi obremenjujoče. Zaradi tega ponavadi traja toliko časa, da se sploh spravim za papir, da sploh primem svinčnik v roke. Vedno čutim pritisk preden se sploh spravim v pogon ustvarjanja. Ja, lahko priznam, da včasih čutim veliko nelagodje preden sploh začnem. Ko enkrat steče, je OK. Postopoma tudi zelo OK. Na koncu pa tisti klasični Paaa faakk noo, čist premal rišem, mogla bi več, to je tok dobr, aaaa. Pač, lol, jbg. Kakorkoli, motiv za nove Girl Gang majice je končan, za mano je tako tudi uspešno prebroden ustvarjalni proces. Ne eden, ampak kar dva. Amen.

Na nove majice sem želela poleg ilustracije vključiti tudi besede, ki (meni) predstavljajo Girl Gang skupnost. Če ilustracija dopušča prenekatero interpretacijo, sem želela biti s tekstom direktna. Brez ovinkarjenja. In tako se tudi cel motiv dopolnjuje,- ilustracija, ki služi za vizualizacijo in besede, ki tvorijo mini manifest.

Sisterhood Povezane v duhu. Povezane v ideji. Povezane v gangu. Da se lahko ena od druge učimo in smo si v oporo. V svoji prvinski energiji. Brez slabe vesti, pretvarjanja in dokazovanja. Samo take kot smo. Brez maske, ki si jo ničkolikokrat nadanemo preden stopimo pred prijatelje, družino, sodelavce, družbo, znance in neznancev ter širšo družbo. Osvobojene predsodkov, do drugih sester ter predvsem do sebe. Da se zavedamo ter spreminjamo in zavračamo nesmisle, ki nam jih pripisuje patriarhat. Da smo tukaj ena za drugo, da se spodbujam. Da si dajemo moč.

Empowerment Ena drugi. Ena za drugo. Vzajemno. Opolnomočenje žensk pomeni opolnomočenje človeštva. Pika. Zgled pozitivnih sprememb na področju enakopravnosti. S svojim delovanjem moramo ozavestiti, vzpodbujati in prispevati, da se zabrišejo razmejitve med moškimi in ženskami. Gender pay gap (Economic inequality by gender), hierarchy gap, pleasure gap, fashion gap, itd. Na tem mestu je nujno izpostaviti tudi pink marketing ter period poverty, problem s katerim se je do sedaj uspešno soočila Škotska, ki je prva država, ki ženskam zagotavlja brezplačne vložke in tampone. Nujno korak naprej in ne nazaj.

Friendship Prosim, bodimo prijateljice. Pa tukaj ne mislim na tisto romantično one love varjanto. Nič ni narobe s tem, če ti nisem všeč kot oseba, drugo je, če v meni vidiš konkurenco samo zato, ker sem ženska in zato do mene po defoltu gojiš tekmovalnost in ljubosumje. Bullshirt. Preziram tak način razmišljanja. Punce, dejte se met rade. Veliko nesigurnosti izvira ravno iz neljubezni do sebe.

Movement Da spremenimo svet. Da premaknemo zastarel način razmišljanja. Zakaj se to še vedno sliši tako romantično in po drugi strani tako agresivno? Resnica je, da ga lahko! S svojim pozitivnim delovanjem ter z opozarjanjem na napake in z vzpodbujanjem k direktni akciji. Spremembe so nujno potrebne in tukaj si ne moremo zatiskati oči. Skupaj lahko dosežemo več.

Support Dejmo podpirat ena drugo! Samo to bom rekla. Samo to.

Passion Strast do sebe, življenja, znanja, do sprememb. Strast do Girl(s) Ganga.

Equality Posameznice in posamezniki morajo biti varovani pred diskriminacijo ne glede na spol, narodnost, raso, etnično poreklo, jezik, vero, prepričanja, starost, spolno usmerjenost, spolno identiteto, izobrazbo, premoženjsko stanje ali družbeni položaj. Načelo enakosti je temeljna človekova pravica in svoboščina.

Enakost žensk in moških pomeni, da morajo biti ženske in moški ne le zakonsko, ampak tudi v praksi enako prepoznavni, razpolagati morajo z enako družbeno močjo, biti enako udeleženi na vseh področjih javnega in zasebnega življenja ter imeti enako korist od rezultatov družbenega napredka. Nikakor pa enakost žensk in moških ne pomeni istosti in ne pomeni zanikanja razlik med ženskami in moškimi. Vir Država in družba

Tako, gola resnica ali golo prepisana definicija. Ker tukaj ne gre za nič drugega kot samo in zgolj za to, kar je napisano. Pika.

 

Dodatno – Motiv lune in boginje

Selene Goddess of the Moon was also called Mene. The word men (feminine mene) meant the moon and the lunar month.
Alectrona Goddess of Sun and Morning, also known as Electryone or Electryo have also been known as goddess of morning.

2021 Girl(s) Gang, nova era

Organski bombaž. V preteklosti sem sicer že naredila kolekcijo iz organskega bombaža, vendar moram še korak dlje, še naprej. Največja želja je, da bodo enkrat vse Pirate Piška majice iz organskega bombaža. Cilj, ki ga neuspešno lovim že zadnjih par let. Cilj, ki mi vedno uspešno pobegne. Z vedno istim razlogom. Finančnim. Seveda. Ampak ja, držimo pesti, da mi bo v letu 2021 to (končno) uspelo. Mora mi. Usmerjam fokus v uresničitev cilja. Tak je plan. Grem.

Na tem mestu osveščam, poizvedujem in pozivam, da če je slučajno med vami kdo, ki bi želel sodelovati v tem dotičnem planu in mi s kakršnimkoli finančnim vložkom ali nasvetom želel pomagati pri uresničitvi cilja, da so od leta 2021 naprej (najprej Girl(s) Gang in potem ostale) vse Pirate Piška majice iz organskega bombaža, lepo vabljeni k meni na kavo.

Res, brez heca.

Toliko ob prvi 5-letki.

Koliko pa jih še sledi, pa vidimo sproti.
Hvala tudi tebi, ki to bereš. Mamo to.

 

Z ljubeznijo,
Tjaša Piška

Za konec pa še eno povabilo in sicer k branju Girl(s) Gang Manifesta in
zahvala vsem, ki ste in še boste del te zgodbe, brez vas ne bi bilo isto.

Share your thoughts