MENI ZAPRI

PIŠKA11YO 11.11.22

PP_Re_Cap_22_9

Uff. Kako pa drugače kot na začetku. Preskok nazaj na januar 2022.

Že nekaj mesecev pred vstopom v novo leto (torej 2022) sem se soočala s spoznanjem, da bom kmalu praznovala okroglo obletnico Pirate Piške, nekje v mislih se mi je namreč porajala številka 10. Pa 10 je res ogromna cifra! Zato sem premetavala ideje in delala plane in raziskovala, nakar sem po intenzivnem brskanju po arhivu presenečena(!) ugotovila, da bom pravzaprav praznovala 11. obletnico. LOL.

Nekje vmes sem se očitno spozabila in številke prilagodila trenutnemu občutku (kar pripisujem dejstvu, da nimam zares občutka za čas, pač, vedno prehitro mine).

In tako se je prizačela PIŠKA11YO zgodba. Datum za pop up pa se je napisal kar sam. 11.11.22. Sledilo je obdobje, ko sem malo pa po malo urejala fotke in tekste in ideje in razmišljala kje in kako naj to speljem. Zapleti in odpleti so bili klasični, nič pretresljivega (ta mirnost pride, ko imaš za sabo že več podobnih dogodkov in že točno veš kako in kaj). Praktično sem celo leto valovala med občutki presenečena – vznemirjenosti – nostalgičnosti – vseh možnih spominov, bila pa sem tudi ponosna. Ker ja, 11 je res ogromna cifra!

Da začetki sežejo v leto 2011 priča tudi kronološki pregled KOLEKCIJ, pod zavihkom ARHIV (desno zgoraj) pa najdeš tudi POP UP reportaže,
utrinke iz samostojnih ali skupinskih RAZSTAV, ter kaj sem počela med tem ko nisem šivala ali tiskala za Pirate Piško, torej ostali projekti in različne delavnice.

# PP_Makig Off

V petek 11.11.22 smo v prostorih Zavetišča za zavržene rastline / Abandoned Plants Sanctuary v podhodu Ajdovščina torej praznovali 11. rojstni dan blagovne znamke Pirate Piška. Toliko let je namreč minilo od prvega izdelka, ko še v najbolj norih sanjah nisem razmišljala o svoji znamki, niti, da bo to nekaj kar me bo spremljalo še toliko let. Eno dekado plus eno leto. Vse se je začelo iz naivne želje po ustvarjanju, kar pomeni, da sem se vse trike ter modrosti pasti na poti grajenj znamke naučila sproti.

V vseh teh letih sem nabrala že veliko izkušenj, vendar še nobene, kjer bi lahko na enem mestu pokazala (skoraj) vse kar sem v teh letih oblikovala.

PISKA11_Maja

Obdobje tik pred PIŠKA11YO Pop–up–om ima zame precej grenah priokus. 11.10.22, torej 1 mesec pred dogodkom, mi je umrl oče. Na isti dan sem še 1. zbolela za kovidom. Matematično se ta enačba bere nekako tako, da sem se 1 mesec pred dogodkom 2 tedna počutila zelo odtujeno od svojega telesa in čeprav nisem imela hujših fizičnih znakov, sem potrebovala čas da prebolim virus, potrebovala pa sem tudi odmik, da bi znala predelati dogodke, ki so se zgodili v tem obdobju. Ostala sem s filingi, ki so mi bili def nepoznani, vendar sem si  pustila, da jih (za)čutim. Ampak je bilo konfuzno. Še danes je.

Tukaj se enačba žal nadaljuje. Oziroma se prikrade iz bližnje preteklosti. 1 mesec pred tem sem se soočala z odhodom najprej ene zelo ljube osebe in 1 mesec pred tem še druge. V ogledalu, ki mi je bilo nastavljeno, sem zagledala sebe kako skrivam strani in plasti sebe zato, da bi preživela. Ali pa vsaj bolj “mirno” shajala z okolico. “Mirno” v največjih narekovajih ever možnih, ker nobene mirnosti ni v tem, če delaš stvari zato, da ugajaš drugim. Ampak ja, to je v naši naravi in včasih traja več let ali več življen, da v sebi najdemo mir brez narekovajev. Da dojamemo kako zelo pomembno je vršti sidro k sebi, da nas cunami ne odnese predaleč od sebe.

Sredi tega viharja sem imela občutek, da sem na točki nič. Sama. Ampak ne v tej samoti, ki mi paše in ji rečem milina, ampak v tisti v kateri me je strah. Ker je to nič in okoli mene ni nič oprijemljivega. Kar me v takih trenutkih reši, ohh ta romantika, je ustvarjanje. Cliché, ampak je res. Predvsem tako ustvarjanje z rokami. Ja, da čutim z rokami.

PIŠKA11YO Pop up je bila torej definitivno terapija, ki sem jo v tistem trenutku potrebovala. Pa četudi veliko (ok, ogromno) stvari nisem uspela uresničit. Bil je kaos. V moji glavi in v prostoru. Ampak vseeno, to je in bo pop up, ki bo forever rent free v mojem srcu in še danes, ko se spomnim na ta dogodek, mi gredo kotički ustnic kar sami proti ušesom.

Bil je kaos, bila pa je tudi ljubezen <3

#PIŠKA11YO A LOVE LETTER <3

It’s not time nor place to talk about my personal rollercoster and revelations that followed but it’s definitely time to talk about how that affected my baby called Pirate Piška. There are many people to thank, but all and all I want to thank me. That might sound very selfish to some but many will wholeheartedly understand. What it means to have the courage. To love. To follow dreams. To have the vulnerability. To crack heart open just to open it even more. Even if it hurts. And it will. Why did I persist for so many years ?! Well, it felt like the only option. Something I just gotta do. And I did.

It was me. In me. All that time. And time again.

HAPPY 11th BIRTHDAY Pirate Piška <3 11.11.22

All love,
Tjaša
Piška

#PiratePiska #Forever

Video: Maja Krvina & Muzika: MΛRKΛ SVN

Videe in fotke, ki so bile predstavljene v sklopu PIŠKA11YO avtorice Maje Krvina si lahko ogledaš tudi na instagramu in Vimeu. Toplo priporočam.

I made a mess Špela je pripravila za prste obliznit torto in miso–sezam piškote
Zelenjarna Nika je spekla pregrešno bogat čokoladni bananin kruh
Tukan Coffee Žiga je poskrbel za protiutež sladičkam z grenko brazilsko kavo
Balana Lana je sukala muziko, da je bobnelo čez podhod
Maki ‘ma kino Maki je zvezal kable za video in muziko
Kinodvor Bojan pa pomagal pri audio-video izvedbi
Maja Krvina Maja je avtorica videa, ki smo ga prvič predvajali na pop–up–u
Isg_______ Iva pa je na analogni film ujela vse super Piška11Yo trenutke
Hell of a smell Dišeče sveče z vonjem vrtnice, gin & tonik in sivke, I mean <3

Vanja in Nik sta posodila majice, ki so bile razstavljene na stojalu, kjer
je bil obešen zelo velik del arhivskih izdelkov vseh teh preteklih 11 let

Neža in Nuka pa sta pomagala pri vsem
pri čemer sem potrebovala dodaten par rok

Hvala vsem in vsakemu posebej <3

P.S. V času intenzivnih 2 tednov pred dogodkom sem večkrat pomislila, da je edina opcija, da bi kdorkoli razumel ta proces, količino delo in odrekanja, samo če posnamemo
PIŠKA11YO reality show. Res. Ker je na hard. Enkrat bi rada ta proces opisala tudi v blog zapisu, ampak ja, to je kar zalogaj. Mogoče enkrat. Ok. Peace out. Baiiiiiiiii.

P.P.S. Moje delo lahko tudi podpreš s skodelico kave. Ali več njih, da bo še več energije. Hvala <3

Share your thoughts